Specjalna mieszanka
Zatory w zlewach kuchennych to najczęściej zlepek tłuszczu, resztek jedzenia oraz fragmentów opakowań po żywności. Ich rozpuszczenie możliwe jest za pomocą środków, które znajdują się w większości domów. Wystarczy wymieszać w naczyniu sodę i ocet w proporcjach 1:3, a uzyskaną pieniącą się mieszankę wlać do odpływu i po 15 minutach spłukać kilkoma litrami wrzątku. Inny sposób to wsypanie 1-2 łyżek sody do odpływu i wlanie ok. pół szklanki octu – powstająca piana odetka odpływ, który na koniec wystarczy spłukać wrzątkiem.
Gumowy przepychacz
Usuwanie zatorów w zlewie możliwe jest również za pomocą gumowego przepychacza. Wystarczy go umieścić na odpływie i docisnąć, a następnie kilka razy powtórzyć ruch pompowania. Wytworzone w ten sposób ciśnienie powinno wypchnąć zator.
Oczyszczenie syfonu
Resztki jedzenia oraz śmieci dostające się do odpływu zazwyczaj zatrzymywane są przez syfon, dlatego warto sprawdzić czy jest on drożny. Wystarczy podstawić miskę, aby wypływająca woda nie zalała podłogi i odkręcić syfon, a następnie usunąć zgromadzone tam zanieczyszczenia.
Sprężyna hydrauliczna
Jeśli wymienione wyżej sposoby nie przyniosły oczekiwanego skutku, zator może tkwić głębiej, a wtedy konieczne bywa sięgnięcie po tzw. żmiję, czyli sprężynę kanalizacyjną. Z jednej strony jest ona zakończona ostrym szpicem, z drugiej zaś korbą. Po zdjęciu syfonu należy wkręcić sprężynę jak najgłębiej, a następnie wyciągnąć ją odkręcając w drugą stronę. Ta metoda nie powinna sprawić trudności nawet początkującym „złotym rączkom”, a dodatkowo jest bezpieczna dla samej instalacji. Jeśli jednak nie czujemy się zbyt pewnie, można wezwać fachowca – dobry hydraulik powinien poradzić sobie z tym zadaniem w kilkanaście minut.
Kiedy domowe sposoby nie działają…
W większości przypadków mieszanka sody i octu lub gumowy przepychacz powinny sobie poradzić. Sprężyna kanalizacyjna jest z kolei skuteczna w przypadku zatorów gromadzących się nieco głębiej w rurach. Jeśli jednak domowe sposoby są nieskuteczne, trzeba wezwać usługi hydrauliczne. Specjaliści mają fachową wiedzę i odpowiedni sprzęt, który pozwala skutecznie rozwiązać problem.
Lepiej zapobiegać!
Aby uniknąć powtarzających się problemów z zatkanym zlewem, warto działać profilaktycznie. Na odpływ załóż specjalną kratkę, która zatrzyma takie zanieczyszczenia, jak resztki jedzenia bądź kawałki opakowań po żywności. Dobrą metodą jest też regularne wypłukiwanie zalegającego w rurach tłuszczu – do odpływu wystarczy wlać kilka litrów wrzątku z solą, zagotowanego octu lub doprowadzonej do wrzenia mieszanki wody z octem. W sklepach z chemią gospodarczą dostępne są też specjalne preparaty do udrażniania rur, jednak ze względu na ich szkodliwość dla środowiska lepiej jest w pierwszej kolejności sięgnąć po domowe sposoby.
Podobne wpisy:
- Rury w domowej instalacji wodnej - wady i zalety różnych materiałów
- Przygotujmy instalację wodną na nadejście zimy
- 6 wskazówek jak oszczędzać wodę
- Jak wybrać skutecznego hydraulika?