Od czego zacząć?
Przede wszystkim należy przejrzeć zawartość lodówki i pozbyć się przyczyny nieprzyjemnego zapachu, a więc usunąć nieświeże wędliny, sery i inne zepsute produkty żywnościowe, np. stare owoce lub otwarte słoiki z resztkami jedzenia. Kolejny krok to dokładne umycie wszystkich półek, drzwiczek i całego wnętrza. Ważne jest, aby szczególną uwagę zwrócić na miejsca trudno dostępne, jak np. uszczelki czy przestrzeń pod zamrażalnikiem - zalegające w nich resztki jedzenia mogą powodować nieprzyjemny zapach. Pamiętajmy też o udrożnieniu otworu odpływowego wewnątrz lodówki. Co najlepiej sprawdzi się w roli środka czyszczącego? Ciepła woda z dodatkiem octu lub sody oczyszczonej. Tego typu roztwory są nie tylko skuteczne, ale też bezpieczne dla zdrowia i nie trzeba ich spłukiwać – woń octu szybko się ulotni. Pamiętajmy jednak, że nie wszystkie lodówki można myć w ten sposób, dlatego najpierw konicznie trzeba zajrzeć do instrukcji obsługi urządzenia. Dotyczy to przede wszystkim chłodziarek ze specjalną powłoką antybakteryjną.
Właściwe przechowywanie produktów
Po umyciu i osuszeniu lodówki można w niej z powrotem umieścić produkty żywnościowe. Aby sytuacja z przykrymi zapachami się nie powtórzyła, należy w odpowiedni sposób je posegregować. W zamkniętych pojemnikach powinna więc znaleźć się żywność o intensywnym aromacie, a więc ryby, sery pleśniowe czy sałatki zawierające w swoim składzie gotowane jajka. Pamiętajmy też o regularnym przeglądaniu przechowywanej żywności i usuwaniu z lodówki nie nadających się już do spożycia produktów.
Naturalny pochłaniacz zapachów
W sklepach z chemią gospodarczą można kupić specjalne pochłaniacze zapachów do lodówki, warto jednak wiedzieć, że niemal w każdym domu znajdują się produkty, które doskonale je zastąpią. Należy do nich m. in. zmielona kawa oraz soda oczyszczona. Wystarczy wysypać je na talerzyk i umieścić w lodówce, a później co jakiś czas wymieniać (zużyta w ten sposób kawa nie nadaje się już do spożycia). W walce z nieprzyjemnym zapachem pomogą też owoce – przekrojona cytryna lub jabłko doskonale wchłaniają niemiłą woń.
Jeśli problem nie znika…
W sytuacji, gdy pomimo regularnego dbania o czystość w lodówce i ustawienia odpowiednio niskiej temperatury urządzenie nie chłodzi wystarczająco skutecznie, a umieszczone w nim jedzenie szybko się psuje, warto zweryfikować stan techniczny sprzętu. Serwis lodówek może okazać się wówczas najlepszym rozwiązaniem, zwłaszcza jeśli główną przyczyną problemu z przykrymi zapachami okaże się uszkodzenie któregoś z elementów odpowiadających za utrzymanie niskiej temperatury na odpowiednim poziomie. Naprawa lodówek oferowana przez sprawdzonego fachowca będzie wówczas jedynym rozsądnym wyjściem z sytuacji.
Podobne wpisy:
- Przegląd najważniejszych cech dobrej lodówki
- Na co zwracać uwagę przy zakupie lodówki?
- Ile może kosztować naprawa lodówki?