Najczęstsze problemy: zmywarka zapycha się, nie domywa naczyń, program zawiesza się, woda się nie spuszcza i zalega na dnie zmywarki.
Jak sobie radzić? Najważniejsze zasady:
1) Usuwaj resztki jedzenia. Koniecznie czyśćmy talerze z nieczystości po skończonym posiłku, zwłaszcza z kości i resztek mięsa. Okazuje się, że jedną z najczęstszych przyczyn niedrożności filtra są kości, które tam ugrzęzły. Kolejnym problemem, które powodują nieusunięte resztki jedzenia jest blokowanie dysz ramion myjących.
2) Płucz naczynia - oczywiście oszczędność wody jest bardzo ważna, ale opłukanie naczyń przed ich umyciem z zmywarce zapewni, że drobiny i pozostałości jedzenia zostaną usunięte, a osad zostanie zmiękczony – co z kolei zabezpieczy nas przed koniecznością szorowania naczyń jeszcze raz.
3) Czyść filtr. Co ok. sześć miesięcy czyść filtr Twojej zmywarki. Filtr należy oczyścić mechanicznie ze wszelkich nieczystości, a następnie umyć jej wnętrze z pomocą odpowiedniego środka myjącego. Dobrym sposobem jest użycie dostępnych w sklepach płynów i proszków, które rozpuszczają wszelkie osady. Skutecznym i ekologicznym domowym sposobem jest użycie do tego octu i soli. Takie czyszczenie polega na uruchomieniu zmywarki ze środkiem czyszczącym na intensywnym programie i najwyższej temperaturze.
4) Używaj soli. Większość z nas ma w mieszkaniach twardą lub, w najlepszym wypadku, średnio twardą wodę. Bez względu na to jakich środków myjących używamy, zawartość soli jest w nich niewystarczająca. Odkładający się kamień może natomiast doprowadzić do uszkodzenia zmywarki.
Nie takie trudne, prawda? Zachęcamy do stosowania tych kilku prostych zasad!