Domowe sposoby na mole w domu

Mole spożywcze to prawdziwe utrapienie. Najczęściej przynosimy je ze sklepu wraz z takimi produktami, jak ziarna zbóż, fasola lub groch, mąka, suszone warzywa i owoce lub przyprawy. Kiedy te niewielkie owady już pojawią się w mieszkaniu, trudno będzie się ich pozbyć. Na szczęście nie jest to niemożliwe.

Jeśli tylko zauważymy obecność moli spożywczych w mące, kaszy czy przyprawach, należy natychmiast wyrzucić te produkty, a także te, które mogły mieć z nimi kontakt. Następnie trzeba dokładnie umyć szafki kuchenne oraz odkurzyć podłogi, ściany i tyły szafek. Domowy sposób na mole spożywcze to zastosowanie produktów, które te owady odstraszają. Półki można więc przetrzeć octem, postawić w szafce napar goździkowy i pozostawić do wystygnięcia, albo umieścić na półce wysuszone owoce cytrusowe nabite goździkami. Mole nie lubią też aromatu waniliowego, dlatego pozostawienie w szafce tego zapachu również będzie pomocne.

Skuteczny sposób na mole spożywcze to trzymanie mąki, kaszy, fasoli i grochu czy innych produktów tego typu w szklanych lub plastikowych pojemnikach, które można szczelnie zamknąć. Dla pewności warto też wkładać kupiony ryż czy mąkę do zamrażarki na kilka dni – wówczas znajdujące się w nich larwy moli zginą.
 

Daj nam znać - rozwiążemy Twój problem.

Korzystanie z serwisu wymaga akceptacji regulaminu.

Akceptuję regulamin serwisu Fachmistrz.pl