Jak skutecznie odetkać zatkany zlew ?

Brak regularnego oczyszczania odpływu prowadzi do powolnego nagromadzania się osadu na ściankach rur. W następstwie tego procesu woda zaczyna wolniej spływać, pojawiają się pęcherzyki powietrza lub też słychać charakterystyczne bulgotanie podczas spływania wody. Zlew kuchenny zatyka się głównie od resztek jedzenia i różnego rodzaju tłuszczów. Jak poradzić sobie z niedrożnym elementem zlewozmywaka?

Na początek warto zastosować gumowy przepychacz – nakładamy go na otwór odpływowy i kilka razy mocno dociskamy (pamiętajmy dodatkowo o zatkaniu otworu przelewowego). Wytworzone przez niego ciśnienie powinno przepchnąć zator do rur lub wyciągnąć go ku górze. Jeśli to nie pomoże, można sięgnąć po sprawdzony domowy sposób – połączenie octu i sody oczyszczonej. Do odpływu wsypujemy ok. pół szklanki sody i wlewamy podobną ilość octu, następnie zatykamy otwór korkiem i odczekujemy pół godziny. Po tym czasie wyciągamy korek i przepłukujemy ujście wrzątkiem.

W podobny sposób możemy użyć środków chemicznych – pamiętajmy jednak, że nie mogą mieć one kontaktu ze skórą oraz drogami oddechowymi z uwagi na właściwości żrące. Nie wolno ich także wsypywać do odpływu, jeśli zastosowana instalacja jest aluminiowa lub ze słabszych jakościowo materiałów.

Jeśli wyżej wymienione czynności nie pomogą może to oznaczać, że syfon jest mocno zatkany. W takim przypadku należy go odkręcić i dokładnie przeczyścić. Gdy się okaże, że syfon jest drożny, winna będzie rura odpływowa. W celu jej udrożnienia najlepiej jest wezwać fachowca.

Daj nam znać - rozwiążemy Twój problem.

Korzystanie z serwisu wymaga akceptacji regulaminu.

Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności serwisu Fachmistrz.pl rozwiń

Chcę dostawać informacje handlowe od FCHM sp. z o.o.