Jak skutecznie usunąć spaleniznę z garnka ?

Każdemu z pewnością przydarzyło się kiedyś mocno przypalić garnek – wystarcza chwila nieuwagi, aby na dnie naczynia pojawiła się trudna do usunięcia warstwa spalonej zupy lub sosu. Lepiej takich zabrudzeń nie zdrapywać ostrym nożem, bo można w ten sposób uszkodzić ochronną warstwę garnka, a naczynia z porysowanym dnem szybciej będą przypalać się w przyszłości. Jak usunąć spaleniznę z garnka?

W większości przypadków sprawdzi się sól kuchenna – do przypalonego garnka należy wlać mocno osoloną wodę i zostawić ją w naczyniu na ok. 12 godzin. Po tym czasie wodę trzeba podgrzać doprowadzając do wrzenia i gotować przez 10 minut. Pozwoli to łatwiej usunąć przypalony osad. Sól doskonale sprawdzi się w przypadku naczyń ze stali oraz pokrytych warstwą teflonu.

A jak usunąć spaleniznę z garnka, jeśli jest on mocniej przypalony? W takich sytuacjach warto sięgnąć pod sodę oczyszczoną i ocet. Przypaloną powierzchnię trzeba pokryć sodą oczyszczoną, a następnie zalać octem i dodać wrzątku tak, aby pokryć przypalone dno. Mieszankę należy pozostawić w naczyniu na kilka minut, a później wylać i usunąć spalone resztki za pomocą ostrego, ale bezpiecznego dla naczynia zmywaka. Ten sposób można wykorzystać do czyszczenia aluminium i stali nierdzewnej, ale nie powinno się go stosować do garnków emaliowanych.
 

Daj nam znać - rozwiążemy Twój problem.

Korzystanie z serwisu wymaga akceptacji regulaminu.

Akceptuję regulamin serwisu Fachmistrz.pl