W jaki sposób rozmrozić lodówkę?

w jaki sposób rozmrozić lodówkęJeśli chcesz, aby Twoja lodówka służyła jak należy, pamiętaj o jej regularnym myciu, przynajmniej raz na dwa tygodnie. Dzięki temu nie dojdzie do powstania nieprzyjemnego zapachu. Lodówkę i zamrażarkę warto też od czasu do czasu rozmrozić, zwłaszcza wtedy, gdy zauważamy, że we wnętrzu gromadzi się szron. Jak rozmrozić lodówkę?

Rozmrażanie lodówki

Cały proces nie należy do zbyt skomplikowanych. Warto pamiętać o tym, że do właściwego działania urządzenia konieczna jest właściwa praca termostatu.

Zanim przystąpisz do rozmrażania lodówki, wyłącz ją z prądu, a temperaturę chłodzenia ustaw na minimalną. Następnie możesz przystąpić do całego przedsięwzięcia. Wszystkie produkty wyjmij z lodówki i, korzystając z chłodniejszych temperatur, przenieś je na balkon. Jeśli jest zbyt ciepło, warto owinąć je kocami, dzięki czemu dłużej zachowają niską temperaturę.

Z lodówki usuwamy wszystkie elementy, które można wyjąć. Drzwi pozostawiamy otwarte, by lód mógł jak najszybciej się roztopić. W tym czasie możemy umyć wszystkie półki, najlepiej pod bieżącą wodą z odrobiną zwykłego płynu do naczyń. Warto nadzorować proces rozmrażania i na bieżąco usuwać z wnętrza lodówki nadmiar wody.

Następnie dokładnie myjemy urządzenie ciepłą wodą, a później wycieramy je do sucha. Warto zwrócić uwagę na odpływ nadmiaru wody i uszczelki – w tych miejscach może gromadzić się najwięcej brudu, który trzeba usuwać przy każdym myciu lodówki. Kiedy wnętrze wyschnie, można z powrotem włożyć do środka osuszone półki i produkty spożywcze (najlepiej od razu sprawdzając ich datę przydatności do spożycia).

Odpowiedź na pytanie, jak rozmrozić lodówkę, jest bardzo prosta. Wystarczy odrobina cierpliwości i możemy cieszyć się czystym i sprawnym wnętrzem urządzenia.
 

Daj nam znać - rozwiążemy Twój problem.

Korzystanie z serwisu wymaga akceptacji regulaminu.

Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności serwisu Fachmistrz.pl rozwiń

Chcę dostawać informacje handlowe od FCHM sp. z o.o.