Jak skutecznie wyczyścić piekarnik ?
Chociaż z piekarnika korzystamy dosyć często, nierzadko zapominamy o jego umyciu po każdym pieczeniu. Gromadzący się w urządzeniu tłuszcz i inne zabrudzenia nie tylko wyglądają mało estetycznie, ale mogą też się przypalać pod wpływem wysokiej temperatury powodując nieprzyjemny zapach. Jak czyścić piekarnik? Najlepiej za pomocą bezpiecznych i łatwo dostępnych środków.
Na początek należy wyjąć wszystkie półki z piekarnika i namoczyć je w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Jeśli wewnątrz urządzenia znajdują się jakieś okruchy, trzeba je wymieść. Do czyszczenia piekarnika doskonale nadaje się mieszanina octu, wody i sody oczyszczonej – należy wymieszać je w takich proporcjach, by uzyskać miękką papkę. Tak przygotowany środek czyszczący wystarczy rozprowadzić na powierzchni piekarnika i zostawić na kilkanaście minut – w tym czasie można wyczyścić namoczone wcześniej półki. Później należy rozetrzeć papkę z sody, octu i wody usuwając tym samym zabrudzenia. Po pozbyciu się wszystkich zaschniętych plam można zetrzeć miksturę za pomocą wilgotnej ściereczki.
Podczas czyszczenia piekarnika nie można zapominać o wentylatorze, tutaj jednak mikstura z wody, sody i octu się nie sprawdzi, ponieważ mogłaby zapchać ten element. Najlepiej jest wykorzystać roztwór wody i octu albo sięgnąć po specjalne środki do czyszczenia grilla, którymi można czyścić elementy mające kontakt z żywnością.