Garnki do kuchni indukcyjnej – dlaczego warto ich używać?

Coraz więcej kuchenek oferowanych w sklepach AGD to urządzenia indukcyjne. Do sprawnej pracy wymagają one jednak zastosowania specjalnych garnków. Aby naczynie mogło się nagrzewać, musi zostać ustawione na płycie kuchennej, która wytworzy silne pole magnetyczne. W tym celu potrzebne są garnki do kuchni indukcyjnej, które są wykonane z metalu ferromagnetycznego.

Jak wybrać garnek do kuchni indukcyjnej?

Jak rozpoznać, że oferowany garnek spełni swoje zadanie? Najczęściej poinformuje nas o tym sam producent, specjalnie oznaczając opakowanie garnka lub zamieszczając symbol przypominający rozciągniętą sprężynkę na jego spodzie. Poszczególne modele na ogół wykonuje się ze stali nierdzewnej lub szkła przeznaczonego do indukcji. Możemy nabyć również tańsze garnki emaliowane, o ile producent zaznaczył, że będą odpowiednie do indukcji. Przy wyborze pamiętajmy również, by zwrócić uwagę na grubość dna – im grubsze, tym szybciej będzie się nagrzewać. Dno powinno być idealnie płaskie, by dokładnie przylegało do płyty kuchennej.

Zalety garnków do kuchni indukcyjnej

Odpowiednio dobrane garnki nie tylko prezentują się bardzo nowocześnie i zapewniają właściwe działanie kuchenki. Ostatnio coraz częściej pojawiają się modele pękate z mniejszą średnicą dna (tzw. pyzy) – dzięki temu zużywa się znacznie mniej energii. Jest to więc rozwiązanie ekologiczne. Dodatkową zaletą garnków do kuchni indukcyjnej jest fakt, że można wykorzystywać je również na kuchniach gazowych. Nie zapominajmy o wygodzie – nie ma żadnych przeciwwskazań, by po gotowaniu włożyć garnek do zmywarki.
 

Daj nam znać - rozwiążemy Twój problem.

Korzystanie z serwisu wymaga akceptacji regulaminu.

Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności serwisu Fachmistrz.pl rozwiń

Chcę dostawać informacje handlowe od FCHM sp. z o.o.