Jak dbać o kuchenkę gazową, aby nie zatruć się gazem?

Niegdyś kuchenki były obowiązkowym elementem wyposażenia każdej kuchni. Dziś są wypierane przez kuchnie elektryczne czy indukcyjne przez wzgląd na bezpieczeństwo. Do ich poprawnego działania konieczne jest użycie gazu ziemnego lub mieszankę gazu propan-butan, które często powodują dużo lęku oraz obaw. Dowiedz się, jak prawidłowo dbać o kuchenkę gazową, aby służyła ona przez lata i nie budziła ryzyka zatrucia gazem.


Zadbaj o odpowiednie czyszczenie kuchenki
Bez wątpienia kuchenka jest bardzo ważnym elementem wyposażenia, na którym gotujemy i przygotowujemy sporo potraw. Dlatego też zawsze należy dbać o odpowiednią czystość sprzętu, ponieważ pośrednio lub bezpośrednio ma on styczność z pożywieniem. Pamiętaj o tym, aby regularnie oraz dokładnie czyścić palniki oraz całą kuchenkę. Tak naprawdę powinniśmy to robić po każdym gotowaniu, a szczególnie wtedy, kiedy na powierzchni kuchenki znajdują się mało estetyczne plamy czy resztki żywności. Nigdy nie pozostawiaj lepiącego się tłuszczu, który może mieć styczność z palnikami. Jeśli planujesz mycie palników, to zawsze uprzednio je zdejmuj, aby nie zalać termopary czy iskrownika.


Zamontuj w domu czujnik gazu i dbaj o sprawną wentylację
Bardzo istotne jest, aby w każdej kuchni, w której używana jest kuchenka gazowa, był zamontowany sprawnie działający czujnik gazu. To niezwykle tani zakup, który niekiedy może uratować życie oraz nadać więcej komfortu. Warto również regularnie sprawdzać przewody wentylacyjne, zyskując pewność, że w kuchni jest odpowiedni ciąg powietrza.
 

Daj nam znać - rozwiążemy Twój problem.

Korzystanie z serwisu wymaga akceptacji regulaminu.

Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności serwisu Fachmistrz.pl rozwiń

Chcę dostawać informacje handlowe od FCHM sp. z o.o.